Insolventiemediation: Een vaste plek binnen de rechtspraak
Insolventiemediation heeft de afgelopen jaren een prominente rol verworven binnen de rechtspraak. De rechtbank Amsterdam startte in 2012 een pilot om te onderzoeken of mediation kon bijdragen aan een snellere oplossing van geschillen en de efficiëntere afwikkeling van faillissementen. De resultaten waren positief. Sindsdien adviseren rechters-commissarissen in Amsterdam regelmatig curatoren en hun wederpartijen om geschillen via mediation op te lossen. Ook bij faillissementsaanvragen worden partijen tijdens zittingen door de rechter doorverwezen naar mediation, vooral als blijkt dat een onderliggend conflict niet door een faillissement zal worden opgelost.
De rechtbank Rotterdam volgde in 2014 en richtte zich vooral op mediation bij claims van curatoren tegen voormalige bestuurders. In 2016 sloot de rechtbank Midden-Nederland zich aan, gevolgd door de rechtbank Den Haag in 2017. De rechtbank Noord-Holland voegde zich als laatste bij dit initiatief met een eigen pilot.
In januari 2024 is insolventiemediation officieel landelijk uitgerold bij alle gerechten. Dit werd mogelijk na goedkeuring door RECOFA op 14 december 2023 en de officiële bekrachtiging door het LOVT op 12 januari 2024, waarmee het Landelijk Mediationprotocol voor insolventieprocedures werd ingevoerd.
De tekst van het Protocol vindt u hier.